“Eindeloos, vermoeiend, neem maar een boek mee” een greep uit de ervaringen van andere zeilers, nee niet over de overtocht maar de bureaucratie in Brazilië! Door onze aankomst op zondag kunnen we nog één dagje bijtanken voordat we onszelf in de diepte van de Braziliaanse bureaucratie gooien. Als we om 08:00 klaar staan om alle kantoortjes langs te gaan brandt de zon al in onze nek. In 35 graden lopen we door Salvador opzoek naar de Immigratie, Douane en De Capitania dos Portos. Na 3 uur kijken we elkaar aan; YES! Gelukt en wat ons betreft in een moordtempo.
“Bem-Vindo ao Brasil!”

De oversteek van Mindelo naar Salvador de Bahia verrast ons op een vergelijkbare manier. De 2200 mijl vliegen onder de kiel door en na 14 dagen staan we aan de wal in Salvador. Alle clichés slaan ons over; we zien GEEN onweer in de ICTZ (doldrums), vangen maar 1 vis, en zeilen zelfs een groot deel aan de wind.

De boot houdt zich gelukkig goed na alle modificaties en we stuiven over het eindeloze blauw. De passaatwind waar we gebruik van maken waait gewoonlijk tot aan de evenaar uit het noordoosten met windkracht 5-6, wij hebben 3-4 en motoren ook 3 dagen. Als we de evenaar naderen wordt het alsmaar heter en brengen we de dagen grotendeels binnen door. We proosten op het feit dat we het zuidelijk halfrond bereiken en schenken Neptunus ook een beetje van het bubbeltjes water. Na de evenaar zou de wind moeten draaien naar het zuidoosten, hij draait! Maar in plaats van zuidoost blijft de wind steken in een meer zuidelijke richting. Als de wind zoals verwacht windkracht 5-6 zou zijn zou dit een oncomfortabele tocht betekenen. Gelukkig is de wind minder krachtig en varen we 800mijl gereefd aan de wind. De boot ondergaat de modificatie van boot naar onderzeeboot zonder veel problemen. Voor ons iets minder fijn, de luiken kunnen nu niet meer open om het binnen een beetje af te koelen. De laatste 200mijl ruimt de wind een beetje en varen we met onze gennaker een comfortabel 7 knopen door het water.

Als Niels even een middagdutje doet hoor ik plots “psssjooeewww” en zie ik een groot donker gevaarte 30cm naast de boot omhoog komen. Het duurt even totdat ik besef wat ik zie; EEN WALVIS! “Niels; kom snel aan dek!” roep ik. Niels snelt naar het dek en gedurende 30 minuten worden we getrakteerd op verse walvisspray en zwemt hij naast onze boot. We zijn een beetje bezorgd dat hij per ongeluk onder de boot besluit omhoog te komen maar gelukkig blijft hij nét bij de boot vandaan en lijkt hij alleen even te komen kijken wat dat gekke gevaarte in zijn territorium doet. Indrukwekkend; maar toch ook wel heel spannend. Behalve deze walvis zien we welgeteld 6 andere boten. Helaas niet Hafskip, een ander Nederlands schip die 2 dagen voor ons vertrokken is met dezelfde bestemming. Later blijkt dat we ze waarschijnlijk voor de evenaar al hebben ingehaald.

De dagen glijden voorbij en na alle boeken vermaken we ons met films kijken en beginnen we ons zelfs een beetje te vervelen. Op dat moment doemt er een enorm gevaarte op in het water, een enorm olieplatform zorgt voor de nodige afleiding. Wanneer er 10 minuten later een boot passeert op 300m en zijn zoeklicht aanzet beseffen we dat we weer in de “bevaren” wereld zijn en het land tocht echt dichtbij is. In de ochtend zien we de skyline van Salvador voor ons opdoemen. Wat zijn we toe aan het ontdekken van een nieuw continent!

 

Categorieën: Zeilende bestaan

9 reacties

Menno · 9 januari 2019 op 16:34

You made it!! Geweldig!
Duurde erg lang voordat er weer een locatie-update op Marine Traffic verscheen.

Happy and safe travelling!

jan Beentjes · 9 januari 2019 op 18:50

Halo Niels en Linette, fijn dat de oversteek zo goed verlopen is. Als ik zo de foto´s zie dan hebben jullie weer veel meegemaakt en mooie dingen gezien. Nog veel plezier en geniet ervan!
Groetjes en knuffels van Jan en Omi.

Arno en Corry · 10 januari 2019 op 09:42

En alweer ‘n prachtig verhaal! Maar goed dat je ‘n foto van die walvis erbij geplaatst hebt anders had ik ‘t het misschien wel onder hoofdstuk sterke verhalen gezet😀! Weer ‘n ander land en andere cultuur om te ontdekken en alles voorspoedig verlopen! Op naar de volgende blog!
Veel groeten van Corry en Arno

Tant miejke · 15 januari 2019 op 16:56

Jullie doen het goed. Wij zijn trots op jullie.
Geniet er van. Liefs.

mariette · 17 januari 2019 op 18:28

Wat waanzinnig! Super ervaring zeg!

Julie · 18 januari 2019 op 12:00

Mooi verhaal! Superruig 😎

Corry en Arno · 22 januari 2019 op 10:31

Gefeliciteerd met je verjaardag Linette🥂 😘 Geniet ervan in den vreemde!!
Lieve groeten van Corry en Arno

Leny · 23 januari 2019 op 20:37

Geweldige reis. Las net het stuk over de walvis. Ik zou me ook rot schrikken. Jullie hebben het in ieder geval een stuk warmer daar. Hier gaat het vannacht weer behoorlijk vriezen en de elfstedenkoorts is weervaan de gang. Ook ligt er een klein laagje sneeuw. Dan toch liever 35 gr. Ik blijf jullie volgen. Good luck en groetjes van Leny

Wouter · 25 januari 2019 op 11:22

Hé buurtjes,
Leuke blog. Lees jullie avonturen met veel plezier.
Behouden vaart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *